erfgoedobject

Opgaande plataan in kasteelpark de Merode

landschappelijk element
ID
133307
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133307

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan het kasteel de Merode te Westerlo staat een reusachtige plataan. In het kasteelpark komen verschillende dikke platanen voor, voornamelijk gesitueerd langs de rand van de Nete, maar dit exemplaar, met een verdikte stambasis, vlak bij de kasteelsgebouwen is het meest indrukwekkend.

Vermoedelijk dateert hij van de aanleg van het landschappelijk park rondom het kasteel in de jaren 1870. Op een ontwerpplan van dat landschappelijk park, opgemaakt door C.H. Peetersen in 1834, staat op de locatie van deze plataan alleszins een loofboom afgebeeld. Ook langs de oevers van de Nete staan op dit plan een aantal individuele loofbomen ingetekend, die ongeveer overeenkomen met de huidige nog aanwezige platanen daar.

  • Onroerend Erfgoed [Antwerpen]: Aanduidingsdossier A025 'Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek' (Kinnaer A., 2014)
  • Rijksarchief Brussel, Familiearchief de Merode Westerloo, Plan général des Embellissemens de la Campagne de Westerloo opgemaakt door C.H. Petersen in 1834 (KPT 3 n°250).

Auteurs: Kinnaer, Anse
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    de Merodedreef

  • Is deel van
    Kasteeldomein de Merode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande plataan in kasteelpark de Merode [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133307 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.