Opgaande linden rond driehoekig dorpsplein

Beschrijving

Het driehoekig dorpsplein van Olen is omzoomd door opgaande linden. Het plein zou teruggaan op een oude biest met drenkpoel en bestaat uit twee delen: een zuidelijk gedeelte, vlakbij het gemeentehuis en een groter noordelijk aansluitend driehoekig grasplein.

Het dubbele plein, beide met bomen beplant, is al zichtbaar op de kabinetskaart van graaf de Ferraris (1770-1778). Vanaf 1794 stond België onder Frans bewind en werden door de Fransen een eik als vrijheidsboom, een veelgebruikt symbool na de Franse Revolutie, centraal op het plein aangeplant. Deze boom werd in 1801 vervangen door 60 inheemse linden. Op een oude foto van voor WOI staat dit plein, toen al met statige bomen, afgebeeld.

Het centrale grasplein is het meest gaaf bewaard en bestaat uit 31 oude zomerlindes, 6 jongere lindes langs de straatzijde en enkele inboetelingen. Alle bomen zijn geplant met een plantafstand van circa 7 m. De dikste boom heeft een stamomtrek van 299 cm. In de noordelijke hoek van dit plein hangt een boomkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.

Het zuidelijke plein bevat drie generaties jongere linden. De vijf oudste bomen, aan de rand van het gemeentehuis, hebben een stamomtrek van circa 240 cm. Aan de straatzijde bevinden zich 10 jongere exemplaren (tweede generatie) en centraal nog twee jonge boompjes (3de generatie).

De jongere bomen werden vermoedelijk aangeplant in 1975, toen het dorpsplein werd ingericht met rustbanken, sierverlichting, nieuwe betegeling en aanplantingen.

Auteurs: Kinnaer, Anse