Knotbeuk bij voormalige kapel- en molensite

Beschrijving

Langs de David Tenniersstraat, waar vroeger een kapelletje en een windmolen stonden, staat een zeer oude beuk. Op oude postkaarten van de inmiddels verdwenen molen is deze beplanting reeds te zien. De Massez-molen was vanaf 1819 voorzien van een speciaal molenrad. Boven op de stenen molenromp werd toen een metalen windroos of –rad gebouwd. Omdat de windvang van deze molen zich hoger bevond dan normaal heeft zich een boom kunnen ontwikkelen dicht bij de romp. Omwille van een optimale windvang werden bomen bij windmolens steeds geweerd. Om de groei in de hoogte te beperken werd de boom geknot op ongeveer 4 m. Het is echter niet duidelijk of de beuk bij de kapel of op de perceelsrand van het perceel van de molen werd geplant. Op de postkaarten zien we dat er meerdere bomen hebben gestaan, wat doet vermoeden dat het een perceelsrandbeplanting is geweest.

Auteurs: Van der Linden, Geert