Landhuis Dennenburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Dennenburg

Beschrijving

Landhuis "Dennenburg", modo 't Hof tot Capellen, Moretushof; sedert 1973 sociale dienst van het Ministerie van Financiën. Landhuis omringd door groot park met Engelse aanleg, via de Raymond Geelhanddreef verbonden met de Kapelsestraat; de hoeve aan deze dreef was afhankelijk van het kasteel.

Domein toegankelijk langs vlak brugje over de straatgracht en gesmeed ijzeren poort tussen gecementeerde vierkante pijlers bekroond met vazen. Achterin gelegen landhuis bereikbaar langs gekasseide weg.

In 1771 gebouwd als zomerverblijf door Paul-Jacques Moretus op de terreinen van de hoeve. In 1871 geërfd door Zoë Moretus die gehuwd was met Emile Geelhand. Het echtpaar liet het kasteel herbouwen in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en doopte het om in Dennenburg. In openbare verkoop ging het over op Marthe Geelhand die in 1901 het huidige landhuis liet oprichten in eclectische stijl met Engelse cottage- en neo-Lodewijk-XVI-elementen, volgens D. de Vos-Van Kleef waarschijnlijk naar ontwerp van een Engels architect; na de Eerste Wereldoorlog werd het oude Dennenburg afgebroken en in 1924 het huidige vergroot.

Rechthoekig gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder haakse leien zadeldaken met rechthoekige houten dakvensters en diverse schouwen. Beschilderd en bepleisterd bakstenen gebouw met hoekrisalieten van twee traveeën onder overkragende puntgevels met rechthoekig dakvenster. Aan westzijde oorspronkelijk open terras met breed balkon op arduinen zuilen; het centrale gedeelte is nu gedicht. Markante driezijdige erkers en rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling. Oostzijde met voormalige huiskapel.

Interieur uit bouwperiode: schrijnwerk van de begane grond in neo-Vlaamserenaissance-stijl; de westelijke uitbouw met kleurige glas-in-loodkoepel; eetzaal en hal met neo-Lodewijk-XVI-decor.

• DE VOS - VAN KLEEF D., Le nouvel Anvers: cité-jardin, Antwerpen, 1907, P. 72-73.
  • MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R., Demeures familiales, Antwerpen, 1950, p. 192-199.