Treurbeuk Kasteel de Schepper

Beschrijving

Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een speciale treurbeuk, een Fagus sylvatica 'Bornyensis'. Deze cultivar heeft een asymmetrische treurende kruin met doorgaande kop en afhangende zijtakken die zich meestal aan één zijde bevinden. De cultivar ‘Bornyensis’ blijft smaller dan de cultivar 'Pendula' die meer afstaande takken maakt. Het is vermoedelijk deze asymmetrische groeivorm in combinatie met de groeiomstandigheden die aan de basis liggen van zijn speciale groeivorm. De geënte boom heeft nagenoeg zijn volledige kruin zijdelings ontwikkeld. Om de stabiliteit van de boom te verzekeren werd de boom voorzien van een stut.

Auteurs: Van der Linden, Geert