Knotlindendreef d'Yveshoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Maalbeekvallei

Beschrijving

De dreef van geknotte linden hoort bij de "d'Yveshoeve". Deze vierkantshoeve was het pachthof van het nabij gelegen, intussen verdwenen waterkasteel "Padenborg".

De met Diegemse wittekoppen gekasseide oprijlaan is omgeven door hoge knotbomen van linde. Het dreefje leidt naar de gesloten Brabantse vierkantshoeve opgebouwd rond een nagenoeg vierkantig erf met begraasd middengedeelte en omgeven door een kasseien pad. De toegangspoort is gelegen in de zuidoostelijke hoek en paalt aan de lindendreef. In het verlengde van de poort ligt het wagenhuis en de paardenstallen en haaks erop de schuur; ten noorden van het erf het boerenhuis en ten westen de stallingen.

De noordelijke hoekboom aan de Beiaardlaan is een zomerlinde. De overige negen bomen zijn winterlinden. De dikste is deze in de zuidelijke bomenrij net naast de toegangspoort, met een omtrek van 205 centimeter.

De plantafstand in de rij bedraagt 4 m. De plantafstand tussen de twee rijen bedraagt 5 m.

Auteurs: Vanmaele, Nele