Beekbegeleidende houtkant langs Maalbeek

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Maalbeekvallei

Beschrijving

De hakhoutstoven van linde, zwarte els, gewone es en Hollandse iep zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen.

De twee meest oostelijke hakhoutstoven zijn lindehoutkanten. De eerste heeft een omtrek van 4 m, de tweede heeft een omtrek van 317 centimeter. Ten westen ervan staat een zwarte elzenstoof met omtrek 283 centimeter en een stoof Hollandse iep van 294 centimeter. Het meest westelijk staan twee gewone essen waarvan de zwaarste een omtrek van 480 centimeter heeft.

De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.

Auteurs: Vanmaele, Nele