Essenkaphaag bij huisweide

Beschrijving

De huisweide op het erf van de gesloten hoeve is gelegen aan de westzijde en werd afgeboord met een essenkaphaag. Dit is in oorsprong een haag met een dicht plantverband, die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op en de kaphaag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten ontsnappen werd er zéér dicht geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken, nu word hiervoor prikkeldraad gebruikt. In de kaphaag staat ook een canadapopulier die de hoek van het perceel markeert.

Auteurs: Van der Linden, Geert