Kapel Milanendreef

Beschrijving

De Kapel Milanendreef bewaart het circa 600 m lange, noord-zuid georiënteerde tracé van een vroegere dreef uit de omgeving van het voormalige kasteelgoed van Zwevegem (ID: 80850). Het kaarsrechte tracé leidt naar de portaalzijde van de Milanenkapel (ID: 80859) en biedt een prominente zichtas op het klokkentorentje. Het oog van de wandelaar wordt vanuit de dreef getrokken op de hoge puntgevel met aandaken, klokkentorentje en lancetvensters van de Milanenkapel.

Door de uitbouw van de aansluitende residentiële woonwijk is de oorspronkelijk parallelle veldweg grotendeels verdwenen en vervangen door bredere verharde wegen. Het noordelijke eindpunt van de dreef is nog bewaard als voetwegverbinding, die een informele voortzetting kent over de resterende dreefstructuur.

De niet oorspronkelijke dreefbomen bestaan uit een afwisseling van gewone en bruine beuken, aangeplant kort voor de Tweede Wereldoorlog, en vervangen een voorgaande beplanting die een meer landelijk karakter droeg en bestond uit grauwe abelen. De gekandelaarde kapellinde bij de Milanenkapel (ID: 133080) en de bewaarde solitaire linde in de Lindelaan (ID: 133082) ondersteunen de hypothese dat vroegere generaties dreefbomen bestonden uit al dan niet ornamenteel gesnoeide linden.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.
  • Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000. (Lemoine-Isabeau, 1988)

Auteurs: Himpe, Koen; Van der Linden, Geert