Gekandelaarde linde bij de Milanenkapel

Beschrijving

De Milanenkapel (ID: 80859) wordt aan de oostzijde geflankeerd door een oude, gekandelaarde kapellinde. Het betreft een mooi ontwikkelde en beeldbepalende Hollandse linde waarvan in de kroon vier zware en negen kleine gesteltakken vertakken. Op basis van vergelijkbare stamomtrekken van andere lindebomen waarvan de ouderdom is bepaald en de weergave van een opvallende boom op de Vandermaelenkaart van circa 1850, is de kenmerkende kapelboom waarschijnlijk ouder dan de huidige kapel van 1846-1847. Op een prentbriefkaart van kort voor de Tweede Wereldoorlog is de boom voor het eerst in een duidelijk kunstmatige snoeivorm te herkennen. Toch is het aannemelijk dat de linde voordien al op deze traditionele manier was gekandelaard.

Auteurs: Himpe, Koen; Van der Linden, Geert