Lindendreef

Beschrijving

De Drongensesteenweg werd in 1825 door Willem I ingehuldigd. De steenweg was toen al aan beide zijden voorzien van bomenrijen, maar of de oudste bomen die we er nog zien dateren uit die periode is niet duidelijk. De lindendreef bestaat uit drie generaties: de oudste bomenaanplant bestaat uit zomerlinden, de tweede uit een inboet van circa 20 jaar oud met zomerlinden en een derde generatie uit een recente inboet uitgevoerd met winterlinden. De oudste generatie lindebomen vertoont nog duidelijk de sporen van een traditioneel snoeibeheer. Alle gesteltakken zijn in één vlak geleid en werden vroeger als leilinden onderhouden. Wanneer dit beheer is gestopt is niet geweten, maar dit heeft zeker een invloed gehad op de diktegroei van de bomen. In de dreef is ruimte voor 141 bomen, er mankeren er 4, van de eerste generatie zijn er nog 53 over en bij de laatste inboet zijn er 65 nieuwe winterlinden aangeplant en er zijn 19 zomerlinden geteld uit de inboet van circa 20 jaar geleden. Tussen de bomenrijen is een drie meter brede kasseiweg aanwezig.

• DEVRIESE L. & VERWEE H. 2010: Oude Gentse bomen, De Oost-Oudburg. Jaarboek 47, 53-96.

Auteurs: Van der Linden, Geert