Opgaande gewone plataan in het Muinkpark

Beschrijving

Het Muinkpark is een overblijfsel van de Gentse dierentuin die in 1851, na de verwerving van 3,3 ha weiland, door de Gentse Maatschappij voor Natuurlijke Historie werd aangelegd.

Als de Gewone plataan kort na de verwerving is aangeplant dan is hij nu 162 jaar en heeft hij een diktegroei van 3,88 cm per jaar (629 : 162). Een aanwas van bijna 4 cm per jaar is veel en wijst op een snelle groei ten gevolge van optimale groeiomstandigheden.

Bomen met een omtrek van meer dan 600 cm zijn zéér uitzonderlijk. Deze boom is dan ook de dikste boom van Gent en behoort tot de dikste Gewone platanen van België.

Auteurs: Van der Linden, Geert