Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Beschrijving

Georiënteerde zaalkerk met ingebouwde westtoren, gelegen op geplaveid terrein in gehucht Hoogboom, wijk Zilverenhoek, in het zuiden van de gemeente. In omgeving lintbebouwing tot twee bouwlagen, voornamelijk uit de 20ste eeuw. In 1937 werd een kapel gewijd en de huidige kerk naar ontwerp van L. Stynen dateert van 1940. Werd parochiekerk in 1951 met grondgebied dat voornamelijk behoorde tot de parochie Sint-Jozef Hoogboom.

Vrij gesloten neoromaanse constructie met zware ingebouwde rechthoekige westtoren, geflankeerd aan zuidzijde door winterkapel en aan noordzijde door halfronde doopkapel, schip van twee traveeën, koor van één travee met vlakke sluiting en rechthoekige sacristie aan noordgevel.

Toren van drie geledingen onder zadeldak (leien); schip, winter- en doopkapel, sacristie en koor onder laagreikend zadeldak (leien). Spaarzame muuropeningen: gegroepeerde smalle rondboogvenstertjes en dito galmgaten; centrale rondboogpoort in verdiept gevelvlak met vlakke archivolten.

Interieur: bepleisterd en beschilderd, spitstongewelf aansluitend bij wanden.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita