Houtkanten

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Het Moer: fase 3

Beschrijving

Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Kabinetskaart de Ferraris kunnen waarnemen. De ca. 1000 m lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevindt er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit zomereik met toevoegingen van vuilboom, ratelpopulier, olm, schietwilg en hazelaar die als hakhout werden beheerd.

Auteurs: Van der Linden, Geert