Oud Gemeentehuis van Kapellen

Beschrijving

Veldwachterswoning, ondergebracht in voormalig gemeentehuis op hoek gevormd door Antwerpsesteenweg en Hoevensebaan.

Eclectisch dubbelhuis van vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (leien) van 1904-09 naar ontwerp van architect L. Maes. Deels bepleisterde, deels gecementeerde baksteenbouw op arduinen plint; lijstgevels met doorlopende banden, kordons en immitatiebossages; op de borstweringen van de hoofdgevel panelen met opschriften "Arbeid adelt", "Rust roest". Rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met sleutel. Hoofdgevel (oostzijde) met benadrukte ingangstravee: zware gebosseerde pilasters waarop gekorniste kroonlijst en balkon met beelden van Albrecht en Isabella op de postamenten; verder telkens twee composiete pilasters waarop klassiek hoofdgestel.

driehoekig fronton met Christusfiguur en bekronende koepel met topstuk. Neoclassicistische ingangsomlijsting met houten vleugeldeur en mooi snijraam. Aansluitend aan Antwerpsesteenweg lagere gebouwen in zelfde stijl met opschriften "Veldwachter" en "Brandweer".

Interieur: bewaarde indeling; hal met neoclassicistisch stucwerkdecor; raadszaal met houten plafond en natuurstenen schouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

• PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Gemeentehuizen, Kapellen, dossier 2.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita