Station Heide

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Heide

Station van het gehucht Heide, gelegen op de spoorlijn Antwerpen-Essen-Roosendaal.

Typisch dorpsstationnetje met stationschefwoning van vier traveeën en twee bouwlagen en aanpalende reizigers- en dienstgebouwen van respectievelijk tien en twee traveeën en één bouwlaag, afgedekt met zadel- en schilddaken (mechanische pannen); te dateren 1911.

Bakstenen lijst- en puntgevels op breukstenen onderbouw verlevendigd met gele bakstenen speklagen die als omlijsting rond de getoogde muuropeningen worden voortgezet. Gevelbeëindiging met overkragende houten daklijst op fijne modillons. Aan de spoorzijde, brede glazen luifel.

• HAVERMANS R., Een en ander bij het eeuwfeest van de spoorweg Antwerpen-Rotterdam, in Calmpthoutania, jaargang VI, 1953-54, nummer 3, p 82.

Auteurs: Plomteux, Greet