Basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Basisschool

Beschrijving

Basisschool van de gemeente Kalmthout, in 1909-1911 gebouwd als dubbelschooltje voor jongens en meisjes naar ontwerp van architect Constant Van Hoof (zie arduinen gevelplaat en gegevens verstrekt door de gemeente).

De plattegrond vertoont twee evenwijdige vleugels alternerend met een aan de noordelijke straatzijde ommuurde speelplaats. Recentere lokalen en afsluitingsmuur ten zuiden en ten westen. Elke vleugel telt zeven traveeën en één bouwlaag afgedekt met zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat).

Bakstenen lijst- en puntgevels op arduinen plint, verlevendigd met gele bakstenen speklagen, diamantkoppen, cartouches, panelen van natuursteen; laatstgenoemde met diverse inscripties en spreuken: "Jongensschool", "Een vrome man doet steeds wat zijn plicht gebiedt", "Meisjesschool", "Der vrouwen schoonste sieraad is de deugd". De speelplaatsgevels (ten westen) per travee geritmeerd door muurnissen en pilasters; rechthoekige verlaagde vensters onder gietijzeren latei; rechthoekige deur in de vierde travee. Aan straatzijde, getoogde en rechthoekige toegangspoorten, laatst genoemde in uitspringende omlijsting met topstukken.

Auteurs: Plomteux, Greet