Gekandelaarde schermlinde

Beschrijving

Op traditionele wijze werd er een lindenboom als schermbeplanting aangeplant op de westkant van het boerenerf. Dit gebeurde met een gekandelaarde Hollandse linde en aan de overkant van de straat. De stal werd vooral beschermd tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linde bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.

Auteurs: Van der Linden, Geert