Parochiekerk Sint-Remigius met grafkruisen

Neoclassicistische zaalkerk van 1840-1842.

De plattegrond beschrijft een schip van drie traveeën met ingebouwde westtoren en koor van een rechte travee met halfronde sluiting.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). Toren van vier geledingen onder klokvormige spits. Kalkstenen plint over de voorgevel. Rechthoekig portaal in een kalkstenen omlijsting met druiplijst; onleesbaar chronogram in een gevelsteen boven het portaal; oculus in een hardstenen omlijsting in de tweede geleding; rondboogvormig galmgat in elke zijde van de derde geleding, die op elke zijde van bakstenen pilasters is voorzien. Bakstenen rondboogvensters. Bepleisterd interieur. Overdekking door middel van een tongewelf. Gekornist entablement, gedragen door pilasters.

Mobilair

Biechtstoel, eik (midden 19de eeuw). Hardstenen doopvont (18de eeuw?). Van het oude kerkhof resten enkele grafkruisen: grafkruis van Henrick Classens (+ 1658) en Petronella Penders; grafkruis van Claes (?) Vander Stegen (?), de rest van het opschrift is onleesbaar; omgevallen en in drie stukken gebroken grafkruis van Hermanus Timmermans (+ 1785). Groot, smeedijzeren kruis tegen de zuidgevel.

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p. 24.

Drie 17de en 18de-eeuwse grafkruisen.

Historiek

Op de laat 18de-eeuwse Farrariskaart staat het kerkhof Vucht ingetekend als een ommuurde site met een ovaalvormig plattegrond. De Atlas der Buurtwegen toont in 1840 dan weer een meerhoekig perceel, ter hoogte van de zuidelijk gelegen weg nummer 25 afgeboord met een muur.

Beschrijving

Op het voormalige kerkhof ten zuiden van de kerk resten drie natuurstenen grafkruisen. Ze illustreren de grafkunst in open lucht uit de 17de- en 18de eeuw en zijn kenmerkend is voor Limburg en Oost-Brabant.

Het gelobde en aan de voet geringde grafkruis voor Henrick Classens heeft centraal een gekruisigde Christus in hoog reliëf, er omheen is de graftekst ingebeiteld: Hier ligt begraven den eersamen Henrick Classens starf den 2en iuny 1658 ende Petronella Penners sine huisvrowe starf den [niet ingevuld] Bidt Godt voor de siele. Op de voet prijkt een wapenschild.

Het gelobde en aan de voet geringde grafkruis van Claesen Vander Stegen is opmerkelijk door de graftekst in laagreliëf. In de kop van het kruis staan werktuigen afgedeeld. Daaronder volgt de graftekst Hier lig begraven Ian Claesen Vander Stegen secetaris dese dorp der is gestorven den 29 novem 1624 Bidt Godt voor die siel.

Het in drie stukken gebroken gelobde en aan de voet geringde grafkruis voor Hermanus Timmermans (+1785) heeft onder een IHS-monogram in een zonnekrans het ingebeitelde, nog moeilijk leesbare grafschrift Hier is begraven den eersamen Hermanus Timmermans fondateur des [...] sterf den [...] Zyne ziele.

Het orgel in de kerk dateert van 1870, is bijna nog volledig origineel en vertoont grote gelijkenissen met dat van Viversel, het is eveneens een bescheiden één-klaviers orgel van dezelfde omvang. Klaviatuur en pijpwerk zijn origineel, alleen het 2-voets spel is niet origineel maar het is niet uit te sluiten dat het gaat om een latere aanpassing door de bouwers zelf. De plaatsing van het instrument is minder gunstig: het is ingebouwd onder de boog die doksaal en toren scheidt, waardoor de eigenlijke orgelkast alleen bestaat uit een front en een achterwand. Het orgelfront is wit geverfd, wat in strijd is met de originele toestand, in de rekeningboeken van de orgelbouwers staat bij Vucht expliciet vermeld bij de orgelkast "in Eiken koeleur en vernissen".

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002160, Orgel Sint-Remigiuskerk (S.N., 2001).