Knotbomenrij en hakhout bij vlasrootput

Beschrijving

Bereikbaar via de onverharde 'Blecke Weg' vanaf de Barelstraat ligt een smalle langwerpige waterplas met beboste oevers. Het gaat om een voormalige vlasrootput die al zichtbaar is op 19de-eeuwse kaarten. Er werd een put gegraven van ca. 1 m diep waarin de bussels vlas werden gestapeld en onder water gezet om de vezels los te maken. Rondom de put werden vaak elzenstruiken aangeplant, het looizuur beïnvloedde het rotingproces. De huidige beplanting rondom de put bestaat uit een knotbomenrij en groepjes es, zwarte els, en kornoelje die als hakhout worden beheerd.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000

Auteurs: Verdurmen, Inge