Twee opgaande welkomstlinden bij het kerkhof van Parike

Beschrijving

Het planten van welkomstbomen is een gebruik dat niet enkel bij erftoegangen werd uitgevoerd. Ook bij de inkom van kerkhoven werden de kerkgangers gezuiverd van kwade invloeden als zij onder de lindebomen de kerk betraden. Een oud heidens gebruik dat werd gerecycleerd voor de toepassing bij kerken en kapellen. Bovendien werden deze bomen in de zomer, bij het gekeuvel na de kerkdiensten, zéér gewaardeerd als parasol. De meeste welkomstbomen bij kerkhoven zijn weliswaar verdwenen. Hier in Parike wordt de toegang tot het kerkhof rondom de Sint-Lambertuskerk gemarkeerd door twee lindes. Nadat er één van de twee lindes bij een storm (1983) in de kerk was gevallen, zijn de bomen vervangen.

Auteurs: Van der Linden, Geert