Gelegde weerhaag als erfafsluiting

Beschrijving

Een veekeringshaag van meidoorn sluit het erf van een hoeve af langs de straatzijde en vertoont nog sporen van oude vlechttechnieken waarbij de haag werd gelegd. De gelegde haag is een techniek waar je de sporen nog van ziet in de Westhoek. Gelijkaardige technieken worden ook nog toegepast in bepaalde delen van Engeland en Frankrijk. Hierbij werd de haag grondig uitgedund en werden de uitgeselecteerde takken aan de basis voor 2/3 doorgekapt om ze onder een hoek van ongeveer 45 graden te leggen in een steunconstructie van verticaal gepote takken. De takken werden aangebonden met wissen van bindwilg. Op de geselecteerde gelegde takken ontstaan de jonge twijgen die later het volume van de haag bepalen. Het leggen van hagen is een zeer goed uitgekiende en doeltreffende techniek om het gat in de haag te dichten en om de haag over haar volledige lengte ondoordringbaar te maken voor vee. Van deze vlechttechniek vinden we nog zeldzame sporen in de Westhoek.

Auteurs: Van der Linden, Geert