Watergebonden lijnaanplantingen van gekandelaarde platanen en lindes

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Coupure en Leie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Coupure en omgeving

Beschrijving

In de herfst van 1795 werd er langs de Coupure een promenade met verschillende bomenrijen aangelegd in opdracht van de prefect van het Scheldedepartement. In de archiefbronnen worden de boomsoorten niet vermeld maar uit een latere bron (1809) blijkt dat het om linden en platanen ging: 'Notre ville reçoit de jour en jour des embellissemens nouveaux. La Coupure, cette promenade délicieuse, ombragée par le tilleul & le platane, est aujourd’hui pour nous ce que les Champs-Elysées sont pour la capitale'.

Nog steeds staan er langs de coupure bomenrijen van platanen en linden. Alle bomen zijn gekandelaard en worden nog periodiek gesnoeid. De bomenrijen zijn nog vrij intact en worden regelmatig vervangen. Of er nog bomen van de eerste generatie aanwezig zijn is niet echt duidelijk. Bepaalde delen, zoals het deel tussen de Iepensteeg en Brioolstraat, bevat nog zeer zware platanen.

• Journal du Commerce, de Politique et de Littérature du Département de l’Escaut, nr. 1196, vendredi 7 juillet 1809.

Auteurs: Van Driessche, Thomas; Van der Linden, Geert