Laag gevorkte en gekandelaarde haagbeuk als schermbeplanting

Beschrijving

Deze haagbeuk (Carpinus betulus) bij een hoeve in vakwerkbouw heeft een opmerkelijke groeiwijze. Alle gesteltakken zijn in een verticaal vlak geleid. Hij heeft een laag gevorkte stam en de gekandelaarde kruin vormt een scherm dat de vakwerkhoeve en zijn aanhorigheden beschermt tegen extreme weersituaties. Het was een traditioneel gebruik om met beplantingen het vakwerk en strodaken te beschermen tegen hevige winden en regens. De boom is in het straatbeeld een beeldbepalend object en is omwille van zijn grootte, groei- en beheervorm, uniek.

Auteurs: Van der Linden, Geert