Villa's Bolssens-Maerten

Beschrijving

Twee halfvrijstaande woningen respectievelijk gebouwd in 1932 en 1933 naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen in nieuwe zakelijkheid.

De dubbelwoonst van twee bouwlagen onder plat dak is uitgevoerd in witgeschilderd baksteenparement. De beide woningen werden ontworpen als een samenhangend geheel van rechthoekige en halfcirkelvormige volumes. De toegangen tot de woningen zijn in de zijgevels gesitueerd.

Het huis Bolssens (oostelijke deel) heeft een L-vormige plattegrond met de woonkamer aan de straatzijde achter het panoramisch raam. De voorgevel wordt gekarakteriseerd door een patrijspoortraam op de verdieping waarvoor een vlaggenstok bevestigd is, de zijgevel bevat hoge bandvensters. De originele kleurstelling bleef bewaard: geel geschilderd houten schrijnwerk en blauw en rode accenten aan de voordeur. In het interieur bleef de schouwmantel en een typische vaste buffetkast onder het bandraam in de zijgevel bewaard.

Het huis Maerten (westelijke deel) heeft een bijna vierkante plattegrond met een halfcirkelvormige uitbouw aan de voorgevel en bovenop een terras met ijzeren reling en rondboogdeur. De afgeronde uitbouw was oorspronkelijk voorzien van rondlopende bandramen wat een meer open karakter geeft dan de opvulling in glasbouwstenen, die op het moment van bescherming (1995) al aanwezig was. In 1937 ontwierp Van Steenbergen de meubilering van de woonkamer en de kinderkamer.

• PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel – Gent, 440.
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen, bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, afbeelding 100-102.

Bron: Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000842, Kalmthout: Villa's Bolssens-Maerten.