Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Landhuis op rechthoekige plattegrond gelegen in park; aan de straat conciërgewoning en stallen.

Herenhuis van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat); te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op verhoogde begane grond met getraliede keldervensters. Verlevendigd met schijnvoegen, kordons, panelen en pilasters; laatstgenoemde als afbakening van de risalietvormende en puntig verhoogde travee in zuid-, west- en noordgevels. Tegen de oostgevel, polygonale toren onder lantaarn. Zuidelijke voorgevel met breed terras en dito balkon op gietijzeren zuilen; de noordelijke achtergevel met gevelbreed terras op korfboogarcade. Gevelbeëindiging met overkragende houten kroonlijst met uitgewerkte windborden. Steekboogvormige muuropeningen in geprofileerde bandenomlijsting met sierlijke ijzeren leuningen op de eerste bouwlaag; geajoureerde borstweringen op de tweede.

Beschilderde bakstenen bijgebouwen afgedekt met overkragende zadeldaken (kunstleien, mechanische pannen), versierd met ankers, pilasters, baksteenfries. Diverse muuropeningen.

Auteurs: Plomteux, Greet