Middelhoutbos

Beschrijving

Het middelhoutbos bevindt zich op een talud tussen twee graslanden. Door het gemengde bos van ongeveer 0,8 ha loopt een pad. De soortensamenstelling bestaat uit zomereik in de bomenetage, gewone es in de bomenetage en als hakhout en veldiep, zoete kers, gewone robinia en gewone esdoorn in de hakhoutetage.

Het middelhout werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout. Het middelhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij een deel van de beplantingen als overstaander werden bewaard en andere periodiek als hakhout werden gekapt.

In de onderbegroeiing komt boskortsteel, bosgierst, veelbloemige salomonszegel en aronskelk voor.

Auteurs: Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele