Domein landhuis Rodenburg

Beschrijving

Het kasteel Rodenburg werd in 1902 opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect Eugène Geefs. Vermoedelijk werd in 1906 de hovenierswoning 'Borgland' bijgebouwd.

Historiek

Het kasteel genaamd 'Rodenburg' of 'Hovesche Hoekhof' werd in 1902 opgetrokken naar ontwerp van Eugène Geefs. Het werd gebouwd bij het huwelijk van mevrouw Moretus Plantin in opdracht van Graaf O. Moretus Plantin de Bouchout. De bouwtoelating dateert van 19 mei 1902.

De L-vormige hovenierswoning genaamd 'Borgland' of 'De Garve' werd vermoedelijk gebouwd in 1906, aangezien de bouwtoelating dateert van 10 december 1905. De woning zou opgetrokken zijn naar ontwerp van aannemer Ch. Arion.

Beschrijving

Het beboomd kasteeldomein bevindt zich langs de grens van Hove met Lint en is door een kasseiweg verbonden met de steenweg. Het gebied wordt ten westen begrensd door de Lintsesteenweg en ten noorden en ten oosten door open ruimte. Een haag bakent het domein af langs de Lintsesteenweg.

Hoofdgebouw

Het kasteeltje zelf betreft een gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl op een rechthoekige plattegrond. Het gebouw telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met in de getrapte gevels gevatte rechthoekige dakvensters en enkele dakkapellen. Het gebouw wordt gedateerd 1902 door middel van Romeinse cijfers in het dakvenster van de oostgevel.

Het bakstenen gebouw heeft een onderbouw van natuursteen waarin rechthoekige getraliede keldermonden zitten. De gevels zijn verder opgesmukt met gecementeerde banden, kordonlijsten, steigergaten en sierankers. De flankerende vierkante zuidtoren telt drie bouwlagen onder een leien tentdak met dakkapellen. Er bevinden zich een beglaasde houten veranda met ijzeren roedeverdeling en een terras aan de zuidzijde. De muuropeningen bestaan uit enkele kruis- en kloosterkozijnen en enkele tudor- en rondboogvensters. De tudorboogdeur met waterlijst wordt voorafgegaan door een bordestrap met ijzeren leuning.

Hovenierswoning

De L-vormige hovenierswoning genaamd 'Borgland' of 'De Garve' is vergezeld van een paardenstal en een koetshuis. De bebouwing werd opgetrokken met afbraakmateriaal afkomstig van het oude landhuis en de hoeve die op de gronden stonden, aangekocht door Moretus Plantin de Bouchout.

De hovenierswoning is een éénlaags, L-vormig gebouw onder zadeldaken van mechanische pannen. De baksteenbouw rust op een gecementeerde plint en heeft gecementeerde banden. Verder wordt het gebouw gekenmerkt door enkele door trapgevels geaccentueerde traveeën en een ingebouwde vierkante toren onder een kunstleien tentdak tegen de oostgevel.

• Hove, Technische dienst, bouwaanvraag 1905-9 (bouwaanvraag verkeerdelijk gerangschikt 1884-2).
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000519, Lintsesteenweg 739 en 737: respectievelijk kasteel Rodenburg en zogenaamd Borgland met omgeving (S.N., s.d.).
  • MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R. 1950: Demeures familiales, Antwerpen, 353-359.