erfgoedobject

Houtkanten op talud holle weg

landschappelijk element
ID
131882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131882

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant bestaat uit opgaande gewone essen, en zwaar hakhout van es, met een omtrek van meer dan 650 cm. Zomereik komt als hakhout en opgaande bomen voor. Hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn. Opgaande bomen van gewone robinia, wintereik en witte paardenkastanje. Veldesdoorn is aanwezig als hakhout en knotbomen. Meidoorn komt voor op de koppen van het talud als veekering. Kruisbes en roos zijn bijmengingen. Ruwe berk, gewone kardinaalsmuts en gladde iep zijn in de houtkant aanwezig. Er is een lijnaanplanting van Canadapopulier.

Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) zijn de houtkanten reeds ingetekend. Op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) zijn de taluds van de holle wegen te zien. In de omgeving is er een dassenburcht aanwezig.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Holle weg naar la Verte Heydt

  • Is deel van
    Mariahof

  • Is gerelateerd aan
    Parallelweg naar la Verte Heydt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Houtkanten op talud holle weg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.