erfgoedobject

Opgaande amberboom bij ziekenhuis Maria Middelares

landschappelijk element
ID
131589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131589

Juridische gevolgen

Beschrijving

De amberboom (Liquidambar styraciflua) staat in de voortuin van het voormalig kasteel Hanus, later omgevormd tot ziekenhuis Maria Middelares, langs de Kortrijksesteenweg tussen Gent en Sint-Denijs-Westrem, op ongeveer 20 meter van het gebouw.

Historiek

Kasteel Hanus werd in 1913 gebouwd door textielbaron Hanus naar ontwerp van de Brusselse architect Georges Hobé en bestaat uit een rechthoekig gebouw met slechts één bouwlaag en vier traveeën. Het kasteel werd verlaten in 1930 en in 1934 aangekocht door de zusters cisterciënzerinnen als nieuw ziekenhuis. De boom dateert uit de aanlegfase van het kasteel en park.

Beschrijving

De opgaande amberboom staat op een kunstmatig opgeworpen heuvel, waarin aan de noordzijde (deels) een bouwwerk zit. De stamomtrek bedraagt 3,73 meter, de diameter van de kruin 27 meter (opname in 2009). Het betreft de dikste en vermoedelijk ook oudste amberboom van Vlaanderen en België. Door de ruimtelijke en historische samenhang met het voormalige kasteel is deze boom cultuurhistorisch zeldzaam te noemen. De amberboom is vanuit een esthetisch perspectief representatief voor andere kasteeldomeinen waarin de soort in het verleden is ingeplant.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 22 (S.N., 2010).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteel Hanus

  • Is deel van
    Kortrijksesteenweg (19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande amberboom bij ziekenhuis Maria Middelares [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.