Twee witte paardenkastanjes en een winterlinde bij kapel van de Verlosser Zaligmaker

Beschrijving

Op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Kapelstraat te Ransberg en Hoeleden (beide deelgemeenten van Kortenaken) bevindt zich een eeuwenoude kapel gewijd aan de Verlosser die omringd is door twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) en één winterlinde (Tilia cordata).

Vanuit de Kapelstraat en de Dorpsstraat komende van Neerlinter staat de Kapel van de Verlosser op een hoogte. De drie bomen rond de kapel zijn een baken omdat zij in de zichtas staan van beide straten. De bomen en de meidoornhaag op de steilrand erachter versterken het beeld van de historische kapel, die tussen 1692 en 1699 gebouwd werd in opdracht van de heer van Neerlinter en zijn vrouw om een religieus schilderij te herbergen. Op deze plaats was sinds 1653 een grote volksdevotie ontstaan voor een beeld van Jezus-Christus beladen met zijn kruis. Het beeld hing op aan een eik. Op 28 november 1722 kende paus Innocentius XIII een volle aflaat toe aan de gelovigen die de kapel bezochten op een vrijdag tijdens de vasten. De site gevormd door de kapel en de omgevende bomen is ingericht als ontmoetingsplaats en had dan ook een belangrijke religieuze betekenis. Tot in de 18de eeuw was er in de omgeving veel bos aanwezig, daarna stond de kapel als opvallend herkenningspunt in een open landschap. De omliggende bebouwing is 20ste-eeuws. Van bij de kapel is er een zicht op de Roelbeekvallei.

De witte paardenkastanjes hebben een respectievelijke stamomtrek van 3,04 en 3,41 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2009) en een maximale kroondiameter van vijftien en zeventien meter. De stamomtrek van de winterlinde bedraagt 2,91 meter, de kroondiameter 14,50 meter. Deze bomen vormen een historische eenheid met de kapel.

• BETS P.V. 1868: Geschiedenis der gemeente Neerlinter naar wettige en meestal onuitgegeven stukken.
  • WAUTERS A. 1887: Géographie et Histoire des Communes Belges. Arrondissement de Louvain. Canton de Léau, Brussel.

Bron: Onroerend erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/24054/127.1, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.2, nr.31.
Auteurs: Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele