Opgaande plataan

• is aangeduid als beschermd monument Gewone plataan

Beschrijving

De gewone plataan (Platanus hispanica (x) of Platanus acerifolia (x)) bevindt zich op de hoek van Slibber/Het Eiksken en de Gallicstraat, op de rand van akkerland en een recentere villawijk ten westen van het centrum van Bost (deelgemeente van Tienen). Deze 18 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 6,13 meter (gemeten op 1 meter hoogte) en van 4,81 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2009). De maximale kroondiameter bedraagt 15 meter.

De boom is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving. De stamomtrek versmalt op zeer korte afstand sterk, waardoor de groeivorm sterk gedrongen lijkt. Mede omwille van deze gedrongen groeivorm en de knobbelige stam heeft hij plaatselijk de naam van ‘zwangere plataan’ verworven. De plataan is aangeplant als hoekboom langs een kruispunt van wegen om de perceelgrenzen te markeren en heeft een duidelijke ruimtelijk-structurerende functie als baken in de omgeving.

• DE BEULE Y. & GEERTS P. 2005: Merkwaardige bomen in België – 100 bomen en verhalen om te koesteren, Tielt.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr. 8
Auteurs: Wijnant, Jo