Oude perenboomgaard

• is aangeduid als beschermd monument Oude perenboomgaard

Beschrijving

De perenboomgaard, met een oppervlakte van circa 9,60 hectare, werd vermoedelijk rond 1910 aangeplant en bestaat uit 69 hoogstammige perelaars (Pyrus communis). De boomgaard bevindt zich in een open landschap achter een oude hoeve bij het kruispunt van de Blijkheerstraat en de bedding van de in 1959 afgeschafte tramlijn (Halle-Ninove).

De stamomtrekken van de perelaars variëren van 1,50 tot 1,75 meter (gemeten op 150 cm hoogte). Het zijn geen uitzonderlijk dikke bomen - de dikste bekende Pyrus communis van België bevindt zich in Florenville en heeft een stamomtrek van 283 cm op 150 cm hoogte - maar vanuit het standpunt van de pomologie vormt deze boomgaard een uitzonderlijk geheel. De boomgaard is immers samengesteld uit variëteiten die vroeger in de regio erg populair waren, maar nu nagenoeg verdwenen zijn: Beurre Chaboceau (jefkespeer), bruine kriekpeer, Beurre de Merode en andere. In 1992 ontsnapte deze boomgaard, omwille van een (onterecht) vermoeden van aantasting door bacterievuur, ternauwernood aan rooiing.

• DENEEF R. (red.) 2005: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Pajottenland – Zuidwestelijk Vlaams-Brabant, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat , M&L Cahier 11, Brussel, 133.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.6 (DB002306) (Wijnant, J., 2010)
Auteurs: Wijnant, Jo