Opgaande bruine beuk bij landhuis Heidehof

Beschrijving

De bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bij het landhuis Heidehof werd omstreeks 1890 aangeplant tijdens de aanleg van de tuin in landschappelijke stijl.

Historiek

De bruine beuk staat als een beeldbepalende, solitaire boom in een grasperk aan het landhuis Heidehof, later omgevormd tot Rijksinternaat. Deze beuk werd vermoedelijk omstreeks 1890 aangeplant bij de aanleg van de tuin in landschappelijke stijl.

Beschrijving

De beuk staat voor het landhuis Heidehof, meer bepaald ten zuidoosten ervan, en is vanop de straat zichtbaar. De beuk heeft door zijn positie en omvang een beeldbepalend karakter in de parkaanleg en vormt een baken in het centrum van het park. De totale hoogte van deze opgaande boom bedraagt circa 18 meter, de hoogte van de takvrije stam circa 1,5 meter (opname in 2010). Gezien de omvang van de boom, de representatieve groeivorm en de directe relatie met het landhuis is deze bruine beuk zeldzaam te noemen en heeft hij een exemplarische waarde voor vergelijkbare locaties.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA002503, Bruine beuk Heidehof (Artois D., 2010).

Auteurs: Artois, Dirk; Cox, Lise

Bruine beuk afgestorven

De bruine beuk is in 2018-2019 afgestorven en in 2023 van gesteltakken ontdaan. De stam staat nog recht.