Solitaire bruine beuk in kasteeldomein Ortegat

Beschrijving

De solitaire bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) bevindt zich in het kasteeldomein Ortegat, op de hoek van de Belselestraat en de Hoogstraat ten noorden van het centrum van Waasmunster. Deze boom staat op een weiland dat aan de zuidelijke zijde is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk ter hoogte van de Hoogstraat, aan de oostelijke zijde door een waterpartij en haag ter hoogte van de Belselestraat, aan de noordelijke zijde door een waterpartij ter hoogte van Bulk en een woninggevel en bebost deel van het park aan de westelijke zijde.

De bruine beuk vormt een historische eenheid met een archeologische structuur, namelijk de oude abdij van Roosenberg. De boom maakte deel uit van de site van de abdij Roosenberg, die in 1797 werd afgebroken. Het kasteeldomein waar hij toe behoort dateert van circa 1814. Het uitgestrekte kasteelpark met vijvers en rest van walgrachten is aangelegd in landschappelijke stijl en was voorheen ook bekend als 'Den Engelsen Hof' en 'De Wal'. Aan de Hoogstraat staat naast en onder de boom een fraaie hoge afsluiting van gietijzeren hekwerk.

De totale hoogte van de boom bedraagt circa 30 meter, de hoogte van de takvrije stam circa 2,50 meter. De diameter van de kruin bedraagt circa 36 meter. Met een stamomtrek van 7,63 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2009) is dit de dikste gekende bruine beuk in Vlaanderen en België en dus kampioen in zijn soort. Op basis van de stamomtrek is deze boom zeker meer dan 200 jaar oud. Genetisch materiaal van bruine beuk van dergelijke vermoedelijke leeftijd is genetisch zeer zeldzaam, zo niet uniek in Vlaanderen en België.

De beuk bevindt zich op privédomein, maar is toch van langs alle zijden waarneembaar van op het openbaar domein. Deze boom vormt dan ook een zeer beeldbepalend object bij het binnenrijden van de dorp Waasmunster omwille van zijn hoogte en kroonbreedte.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal dossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 2 (S.N., 2010).
  • VAN DER LINDEN G. 2009: Terreinbezoek bruine beuk in kasteeldomein Ortegat (Waasmunster) (terreinbezoek op 20 maart 2009).

Auteurs: Van der Linden, Geert