Japanse Notenboom

• is aangeduid als beschermd monument Japanse notenboom

Beschrijving

Tuin van 12 are achter een rijhuis in het stadscentrum met één van de oudste ginkgo's van België, vermoedelijk aangeplant aan het einde van de jaren 1760.

In de tuin achter het herenhuis in de Veldbornstraat nr. 5 staat een oude ginkgo (Ginkgo biloba), een mannelijk, laagvertakt exemplaar, met 436 cm stamomtrek de derde dikste van België na die bij het kasteel van Rouillon te Anhée-Annevoie en de kampioenboom voor de pastorie van Geetbets*. De onderste gesteltak bevindt zich op 174 cm boven het maaiveld, zodat de stamomtrek wellicht niet helemaal representatief voor de ouderdom, maar het is ongetwijfeld één van de eerste ginkgo's die in de Zuidelijke Nederlanden werden aangeplant, nadat deze soort in 1727 uit Oost-Azië via de plantentuin van Utrecht in Europa werd ingevoerd. De oudste ginkgo's in de regio Leuven-Tienen-Diest worden bijna altijd in voormalige kerkelijke eigendommen aangetroffen; dit is de enige ons bekende uitzondering. Het eigendom is nooit in klerikale handen geweest, behalve aan het einde van de 15de eeuw maar toen was er nog geen sprake van ginkgo's. Deze ginkgo werd vermoedelijk aangeplant aan het einde van de jaren 1760 door Joannes Ludovicus Immens, die het pand in 1766 had gekocht. Volgens de Primitieve kadastrale legger (1831) was het hele eigendom nauwelijks 12 are 60 centiare groot, het tuingedeelte circa 10 are, in 1900 uitgebreid tot 12 are.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Tienen, art. 388 nr. 7 en art. 669 nrs. 42, 43 en 44.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Tienen 1901 nr. 49.
  • ANDREWS S., Tree of the year: Ginkgo biloba, in Yearbook 1995 International Dendrological Society, 1996, p. 14-27.
  • BAUDOUIN J.C. e.a., Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Stichting Spoelberch‑Artois i.s.m. de Belgische Dendrologische Vereniging, 1992, p. 359.
  • KEMPENEERS P., Thuis in Thienen (I), Tienen, uitg. P. Kempeneers, 1999, p. 375-378.

Auteurs: Deneef, Roger