Meidoorn in gemengde haag

Beschrijving

De op enen gezette meidoorn (Crataegus monogyna) bevindt zich in een gemengde haag die de hoogstamboomgaard bij een voormalige hoeve in de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke afsluit langs de achtergelegen Kullaarsweg, een losweg. De nog resterende aaneengesloten huisjes dateren uit het tweede kwart of het midden van de 19de eeuw.

De meidoorn heeft een stamomtrek van 1,71 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 1993). Volgens de Dendrologische Inventaris 1981-1982 (‘Bomen in België’) is deze meidoorn één van dikste exemplaren van België.

Deze meidoorn is door overgewicht in de kruin omgevallen, vermoedelijk in 2006. De kruin werd verwijderd, de stam is nog bewaard in de haag.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002112, Dorpskom met monumenten (VAN DEN BOSSCHE H., 1999).
  • Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (s.d.).

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig