Taxusprieel

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve: taxusprieel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

Het prieel van geschoren taxus (Taxus baccata) bevindt zich in de groentetuin aansluitend bij het erf van een voormalige hoeve langs de Dorpsstraat, gelegen in de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke. Het prieel is als tuinberging in gebruik en is een restant van een 18de-eeuws boerentuintje. In deze periode werden de tuintjes rijkelijk versierd met geschoren vormen. De meeste van deze tuinen zijn reeds verdwenen wat deze creatie van mens en natuur zeer uniek maakt. Het prieel is circa 5 meter hoog, heeft een lengte van 5 meter en is ongeveer 5,5 meter breed (opname in 2009).

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002112, Dorpskom met momumenten (VAN DEN BOSSCHE H., 1999).

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig; Van der Linden, Geert