Knoteik

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Knoteiken

Beschrijving

De knotboom van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Hoge Heirweg, ten zuidwesten van de dorpskom van Sint-Martens-Latem, in een (op het moment van de bescherming, 2010) bebouwde context. Vlakbij bevindt zich een tweede exemplaar.

De takvrije hoogte van de twee bomen bedraagt circa 2 meter. De westelijke boom heeft een kruinstraal van 10 meter, de oostelijke van 7 meter. De twee knoteiken vormen opvallende beeldbepalende objecten langs deze woonstraat, mede gezien hun omvang en hun representatieve snoeivorm.

De twee knoteiken vormen een getuigenis van het agrarische verleden van deze omgeving (toponiem Open Veld) voor de verkaveling en bebouwing ervan als onderdeel van de 20ste-eeuwse dorpsuitbreiding. Een historische bron vermeldt “houtkanten hagen en tronken” langsheen deze voormalige Hoge Heirweg/Kortrijkse Heirweg voor de aanleg van de Kortrijksesteenweg in 1716.

Knoteiken met een dergelijk beeldbepalend karakter en cultuurhistorische getuigeniswaarde zijn zeldzaam in Vlaanderen. Deze bomen zijn representatief voor andere locaties met knoteiken in Vlaanderen, in het bijzonder voor locaties waar het oorspronkelijk agrarische karakter van de omgeving is gewijzigd.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 19 (S.N., 2010).