erfgoedobject

Opgaande linde bij Hof van Overwijs

landschappelijk element
ID
130996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130996

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Hollandse linde (Tilia europaea (x)) staat als kapellinde bij een voormalige hoeve , het Hof van Overijs, die op het moment van de bescherming (2010) is ingericht als horecazaak.

De opgaande Hollandse linde vertoont een representatieve groeivorm en is een belangrijk beeldbepalend object aan de voorzijde van deze historische hoeve. Gelet op de omvang van de boom is de kans groot dat het gaat om autochtoon genetisch materiaal. De hoeve werd reeds vermeld in 1738 en wordt afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). Eerder was deze plaats, gelegen in de bocht van de Boerenkrijglaan, bekend als ‘Het Rad’, een executieplaats met een galg en rad. De boom staat ook al afgebeeld op oude postkaarten uit het begin van de 20ste eeuw en was toen al een omvangrijk exemplaar. Gelet op de huidige omvang van de boom heeft deze een vermoedelijke leeftijd van circa 200 jaar.

De 25,5 meter hoge opgaande linde heeft een stamomtrek van 4,85 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008). De grootste diameter van de kruin bedraagt 32 meter. Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd, waardoor de boom een bijkomende betekenis krijgt als ontmoetingsplaats voor de bewoners van de streek.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA002503, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Antwerpen, fase A.1, nr. 12. Westerlo, Boerenkrijglaan 185, Kapellinde-Hollandse linde, Tilia vulgaris (D. Artois, 2010).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Artois, Dirk; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Boerenkrijglaan

  • Is deel van
    Hoeve Hof van Overwijs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande linde bij Hof van Overwijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.