erfgoedobject

Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde

landschappelijk element
ID
130964
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130964

Juridische gevolgen

Beschrijving

De solitaire zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich nabij de ingang van de hoeve de Grote Linde. De linde staat langs de Beernemsestraat te Oostkamp, op ongeveer 25 meter van de erftoegang tot de hoeve, waar hij de functie van welkomstboom vervult. Vlakbij staat een bakstenen kapelletje van 1946, dat eveneens de naam Grote Linde draagt. De hoeve zelf ligt ongeveer 70 meter van de straat, maar de historische link tussen de boom en hoeve is door tussenliggende opgaande houtige begroeiing minder herkenbaar en afleesbaar in het landschap. Traditioneel werden lindebomen vaak aangeplant aan de toegang tot hoeves als welkomstboom. Aanvankelijk stonden er twee linden aan de erftoegang, maar de andere is reeds verdwenen. De linde werd volgens mondelinge mededeling van de vroegere bewoner aangeplant naar aanleiding van de oprichting van de hoeve in 1655.

De geschatte hoogte van de linde bedraagt circa 21 meter. Dit is de dikste zomerlinde van Vlaanderen aan de welke bovendien een zeer hoge leeftijd wordt toegeschreven. De stamomtrek (opname in 2009) gemeten op borsthoogte bedraagt 7,15 meter. Door de hoge ouderdom, soort en bijhorend cultuurhistorische traditie behoort hij tot de hoogste categorie inzake oorspronkelijk inheemse genenbronnen.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002444, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: West-Vlaanderen, fase A.1, Oostkamp, solitaire boom zgn. ‘Grote Linde’ (Zomerlinde) (HIMPE K., 2010).
Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hoeve de Grote Linde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande Grote Linde als welkomstboom bij hoeve De Grote Linde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130964 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.