Grote Linde

• is aangeduid als beschermd monument Grote Linde

Beschrijving

De gekandelaarde Hollandse linde (Tilia x europaea), gekend als de Grote Linde of de Gheraerdsboom, staat langs de zuidoostkant van de Leernsesteenweg, ten noordoosten van Sint-Martens-Leerne. Op het moment van de bescherming (1985) had de toen 17 meter hoge boom een stamomtrek van 5,41 meter. In 2001 bedroeg de stamomtrek 5,42 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte).

De kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) geeft op deze locatie een dreef weer. Op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) is geen dreef afgebeeld, terwijl de kaart van het Dépôt de la Guerre (1875) wel een dreef intekent. De cartografische militaire kaart van 1925 vermeldt geen dreef. Hoe oud deze linde is kan niet met zekerheid gesteld worden. Vermoedelijk is deze boom een relict van de dreef die wordt afgebeeld op de Ferrariskaart, wat wijst op een leeftijd van minimum 240 jaar. De hoeve waar deze dreef naar leidde dateert van 1742, wat deze leeftijdsschatting lijkt te bevestigen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000745, Grote Linde, advies KCML (1985).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000745, Grote Linde (DE HAECK A., 1985).
  • Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.