Astenedreef

• is aangeduid als beschermd monument Astenedreef

Beschrijving

De Astenedreef, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Astene, vormt de verbinding tussen de hoeve Goed te Gampelaere (ten westen) en de kasteelhoeve Goed te Breeschoot (ten oosten). De dubbele dreef is beplant met grootbladige linde of zomerlinde. Langs beide zijden van de dreef zijn de bomen in driehoeksverband aangeplant. De onverharde dreef is circa 770 meter lang en 26 meter breed. Zowel vormelijk als wat betreft de soortensamenstelling is de dreef uniform te noemen. In een kleine zone naar de Parijsestraat toe staan een aantal jongere bomen, terwijl de rest van de dreef bestaat uit volwassen bomen. Aan het westelijk uiteinde wordt de dreef gemarkeerd door bakstenen hekpijlers.

De Astenedreef werd vermoedelijk aangeplant tussen 1775 (niet weergegeven op de Kabinetskaart van de Ferraris) en 1822 (weergegeven op het primitief kadaster), met een kleine uitbreiding in de periode 1855 (aangeduid op de mutatieschets van 1858). Naar alle waarschijnlijkheid bestaat er geen historisch verband tussen de Gampelaerehoeve en het kasteeldomein van Astene, maar heeft graaf de Lichtervelde zijn beide eigendommen - het kasteel en de hoeve - met elkaar willen verbinden. Het is echter onduidelijk wanneer de graaf de eigendommen in zijn bezit kreeg. De uitbreiding in 1855 kon pas gerealiseerd worden na het rechttrekken van de walgracht en de aanleg van een nieuwe toegang tot het kasteeldomein in deze periode.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000955, Astenedreef (DE HAECK A., 1995).

Auteurs: Van der Linden, Geert; De Haeck, A.