Liefkensdreef

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Liefkensdreef

Beschrijving

De Liefkensdreef of Bollebaan is een voetpad aan de zuidzijde van de Ambroossteenweg, ter hoogte van de Boomgaardstraat. Dit pad is aan weerszijden van een rij beuken (Fagus sylvatica) en enkele gewone haagbeuken (Carpinus betulus) voorzien.

Oorspronkelijk maakte de beplanting deel uit van een dubbele geschoren haag of loofgang die de noordzijde van een boomgaard afsloot en beschermde tegen nadelige weersomstandigheden. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) wordt de boomgaard niet meer weergegeven. Vermoedelijk moest deze reeds voor het einde van de 18de eeuw plaats maken voor akkerland. De hagen werden lange tijd niet geschoren. Bijgevolg zijn deze uitgegroeid tot een dubbele bomenrij in dicht plantverband.

Deze dreef is sinds lang een geliefkoosde plek voor verliefden en verloofden na de bedevaart naar de meer zuidelijk gelegen Ambrooskapel.

Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000461, Liefkensdreef of Bollebaan. historische nota (S.N.).
Auteurs: Cox, Lise