Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Moderne gotische kerk, gelegen in de as van de Stationsstraat en achteruitwijkend ten aanzien van de rooilijn; kerkhof aan oostzijde. Gebouwd in 1950-52 naar ontwerp van architect Gustaaf Van Meel, ter vervanging van de 18de-eeuwse kerk (begonnen 1729, vergroot in 1767 met koor (?) en transept, in 1772 voorzien van toren en in 1857 vergroot met zijbeuken) die in 1944 volledig werd verwoest.

Driebeukige kruisbasiliek met westtoren met aanleunende portalen en doopkapel, schip van vier traveeën, breed transept en ondiep koor met aansluitende dienstlokalen (sacristie, winterkapel...). Baksteenbouw onder pannen zadel- en lessenaarsdaken; spitsboogvensters. In nis boven hoofdportaal hardstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld door Albert Poels. Geel bakstenen interieur.

Mobilair

Schilderij Heilige Familie door Diego Rodriquez Velasquez, getekend en gedateerd 1633; Piëta, toegeschreven aan Quinten Metsijs, 16de eeuw. Gepolychromeerde houten beelden uit de 17de en 18de eeuw; houten beelden van Sint-Jozef, Heilig Hart en Maria door A. Poels, 20ste eeuw.

Koorzitmeubel, hout en leder uit de 18de eeuw; bidstoel, eik en leder, uit de 19de eeuw. Kruisweg door E. Dujardin, 1872.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita