Driestammige zomereik

Beschrijving

Op een verlaten industrieterrein, omgeven door aaneengebouwde huizenrijen staat een driestammige zomereik met een stamomtrek van 426 cm. De omtrekken van de individuele stammen, gemeten op een hoogte van 150 cm boven het maaiveld, bedragen respectievelijk: 221, 183 en 181 cm. De meetresultaten dateren van 2007. Het is hier niet duidelijk of de meerstammigheid het resultaat is van een zwaar uitgegroeide hakhoutstoof of van een op struik gezette boom. Mogelijk kan het ook nog een opgaande bundelboom zijn. Het gebeurt al eens dat er drie boompjes op dichte afstand worden geplant of dicht bij elkaar uit zaad ontkiemen. Indien hierover meer duidelijkheid gewenst is dan kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven. Gezien zijn omvang en ligging is het object een beeldbepalend object voor zijn onmiddellijke omgeving. De schoonheidswaarde van deze boom wordt bepaald door zijn ongeschonden karakter en door zijn bijzondere groeivorm als gevolg van zijn meerstammigheid.

Auteurs: Van der Linden, Geert