Parochiekerk Sint-Pieter

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Pieter (Kalmthoutse Hoek). Noordzuid-georiënteerde neogotische kerk met kerkhof aan oostzijde opgetrokken in 1859-1863 naar ontwerp van architect Eugeen Gife, vergroot in 1929-31 naar ontwerp van architect Gustaaf Careels (nieuw koor en transept), geteisterd in 1944 en vrijwel volledig vernieuwd in 1949 naar ontwerp van architect Eduard Van Ballaer (onder andere nieuwe toren).

Hallenkerk met driebeukig schip van drie traveeën, transept, koor van drie rechte traveeën en zevenzijdige sluiting, aanleunende zijkoren en westtoren. Baksteenbouw onder leien bedaking. Markerende steunberen, spitsbogige muuropeningen en oculi.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur; spitsbogenarcades op zuilen met knoppenkapiteel en sokkel van arduin; kruisribgewelven op schalken met dito kapiteel; in koor en transept bakstenen gewelfvulling. Neogotisch meubilair uit eerste bouwperiode; hoofdaltaar in art-decostijl.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Kalmthout, Sint-Petrus, dossiers 1, 3, 4, 6, 6bis, 7.
  • JANSSENS R., Eugène Gife 1819-1890. Provinciaal Bouwmeester te Antwerpen. Een studie van zijn kerkelijke bouwkunst, licentiaatsverhandeling RUG, 1980-81, deel I, p. 59-76.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita