erfgoedobject

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

landschappelijk element
ID
130382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130382

Juridische gevolgen

Beschrijving

De individuele bosboom, een zomereik (Quercus robur) in het zogenaamde ‘Klein Portaalbos’, ten noorden van het kasteeldomein Gruuthuyse, heeft een stamomtrek (opname in 2009) van 7,03 meter op borsthoogte, de hoogte van de takvrije stam bedraagt circa 7 meter.

De individuele bosboom is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt. Autochtoon materiaal van zomereik is in de traditionele landschappen die behoren tot de zandstreek zeldzaam.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002444, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: West-Vlaanderen, fase A.1, Oostkamp, Kasteelpark Gruuthuyse (collectie parkbomen en snoeivormen) en individuele bosboom (Zomereik). (HIMPE K., 2010).
Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein Gruuthuyse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.