De Kiekenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Kiekenhoeve

Beschrijving

Hoeve in bosrijke omgeving (Wandelpark); enige overgebleven hoeve van een dertigtal pachthoeven van de norbertijnenabdij van Tongerlo te Essen; opgericht in 1767 na bevel van Keizerin Maria-Theresia tot ontginning van braakliggende gronden. Van 1825 tot 1960 behorend tot domein Hemelrijk. Heden ingericht als restaurant en karrenmuseum (1971).

Vernieuwend gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen. Tot de oorspronkelijke nederzetting "De Wesenbeeckhoeve" (naar de eerste pachter) behoorden het woonstalhuis met schuur ten oosten en bakhuis ten westen; de schuur ten noorden is afkomstig van een andere nu verdwenen hoeve op Essendonk en werd hier in 1976 herbouwd; de karrenloodsen ten noorden zijn recent (1971 en volgende).

Woonstalhuis (restaurant) van vijf + twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat). Verankerd bakstenen gebouw op gepikte plint, zijgevels met vlechtingen. Segmentbogige beluikte vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht in tweede travee. Noordelijke gevel met rechthoekige muuropeningen; bewaarde opkamers.

Inwendig: ongewone plaatsing van de open haard in het midden van het woonhuis; twee westelijke slaapkamertjes.

Stalgedeelte met korfboogdeur tussen aangepaste vensters; de travee uiterst rechts werd toegevoegd circa 1910.

Ten oosten bakstenen langsschuur van drie traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat); gedateerd 1767 in stijl. Een tweede, later toegevoegde noordelijke langsschuur onder rieten zadeldak (nok haaks op straat) met horizontale houten beplanking en vakwerk.

Ten westen verankerd bakstenen bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat) met aandaken en muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen.

Ten noorden, loodsen uit eerste kwart 20ste eeuw met karren.

• TIRELIREN A., De Kiekenhoeve (1767). Domein Hemelrijk, in De Spycker, jaargang XXVIII, 1971, nummers 3-4, p. 97-113.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Gedenkteken in het Karrenmuseum met opschrift "aan Henri Duerloo/ door de Duitschers voor het vaderland vermoord op 27 juni 1918".
  • Koninklijke Heemkundige Kring Essen.