Lovertheater uit haagbeuk Kasteeldomein Leeuwergem

Beschrijving

Het lovertheater in het park bij het Kasteel van Leeuwergem is volledig aangelegd in haagbeuk en is uniek in zijn soort voor België. Er is een gecompartimenteerde inkompartij die met geschoren hagen en leilindes werd afgeboord. Bij het binnenkomen is er een mooi zicht op een beeld van Artemis, de Griekse godin van de jacht en de maan. Haaks op de inkompartij is de toegang tot het theater, met op het einde het centrale middenvak. Ook op het eind van de toegang zijn er links en rechts de berceaus die het theater volledig ontsluiten en toegang geven tot de loges. De loges zijn iets schuin georiënteerd met zicht op het podium en telkens afgeboord met, op overkijkbare hoogte, geschoren hagen. Tussen de loges en de centrale ruimte is er een bedieningsgangetje eveneens afgeboord met een geschoren haag. Op het podium zijn er aan beide zijden vier coulissen, decorstukken die zijn aangelegd met geschoren hagen en die, bovenop de coulissen bij begin en einde, sierlijk zijn aangekleed met bolvormige snoeivormen. Het podium wordt aan de achterzijde afgesloten door de berceaus, met een centrale zichtas op het beeld van Apollo. Het lovertheater biedt plaats aan 800 personen, 700 personen centraal in het middenvak en nog eens 100 personen in de loges. Honderdjarige hoge eiken en beuken rondom het theater, vormen de decors waarop de theatergeluiden akoestisch worden versterkt. Het theater is in de 18de eeuw aangelegd en vraagt een zéér intensief onderhoud waarbij twee tot drie maal per jaar de hagen moeten worden ingeboet, geschoren of bijgeknipt.

Auteurs: Van der Linden, Geert